Vechten om je waardigheid en vrijheid
Regisseur: Steve McQueen - Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano - Verenigde Staten - 2013 - 2 uur 13 minuten

Het is verbijsterend dat er vóór 12 Years a Slave nauwelijks Amerikaanse films zijn gemaakt met een slaaf als held. De Brit Steve McQueen las het relaas uit 1853 van Solomon Northup uit 1853, die van vrij man slaaf werd , en vond het urgent genoeg om te verfilmen. Zijn film won dit jaar drie Oscars, ondermeer voor beste film.

In 1807 verbood het Amerikaanse Congres de import van slaven, maar de slavenhandel werd niet beëindigd. De in New York als vrij man geboren Solomon Northup ondervond de gevolgen aan den lijve. In 1841 werd hij in Washington door twee oplichters bedwelmd en aan een slavenhandelaar verkocht.
Beroofd van zijn vrijheid en identiteit zuchtte hij twaalf jaar onder het juk van slavendrijvers in Louisiana. Zijn familie wist niet wat er met hem was gebeurd. Na zijn bevrijding besloot Northups zijn relaas publiek te maken en zijn verhaal droeg bij aan de Amerikaanse bewustwording over de slavernijpraktijken.
McQueen is na Hunger (2008) en Shame (2011) een nieuwe weg ingeslagen. Zijn 12 Years a Slave is zijn meest toegankelijke film die de lijdensweg van Northup tot de onze maakt.

SPEELTIJDEN