Een documentaire over het beleg van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog
Regisseur: Jessica Gorter - Documentaire - Nederland - 2011 - 1 uur 18 minuten

Geïnspireerd door het emotionele relaas van een negentigjarige Russin besloot Gorter om dieper in de negenhonderd aardedonkere dagen van de belegering van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog te duiken. Nu het nog kan, want zij die het kunnen navertellen, naderen het einde van hun leven.

Is het beter de gruwelijke waarheid te erkennen of de troost van een mythe te omarmen?
Van september 1941 tot januari 1944 werd Leningrad belegerd door Duitse troepen. De drie miljoen inwoners van de stad zaten als ratten in de val. In de bittere winterkou aten mensen lijm, schoenzolen, katten en soms zelfs hun medemensen. Na negenhonderd dagen waren bijna een miljoen mensen gestorven.
Dit alles vond plaats in een land waar propaganda belangrijker was dan de waarheid. De overlevenden mochten decennialang niet spreken over wat hen was overkomen. Om de heroïsche mythe van het ‘land van overwinnaars’ niet te ondermijnen. En met Poetin aan de macht wordt deze mythe in stand gehouden. Wat begint als een film over persoonlijke getuigenissen van het beleg van Leningrad, verandert geleidelijk in een epos over hoe censuur, propaganda en angst greep krijgen op de herinneringen van de hoofdpersonen. Een worsteling die tot op de dag van vandaag voortduurt.

De Nederlandse filmmaakster Jessica Gorter richtte haar camera al eerder op Rusland en de geschiedenis van Leningrad in het bijzonder. Onlangs gaven de officiële autoriteiten van het Kremlin archiefbeelden van de stad in oorlogstijd vrij.

De filmmaakster komt speciaal naar Zevenaar om haar documentaire 900 dagen in te leiden en na afloop vragen te beantwoorden!

SPEELTIJDEN