Praten en nog eens praten als experimentele gedragstherapie.
Regisseur: David Cronenberg - Keira Knightley, Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Vincent Cassel - Groot Brittannië - 2011 - 1 uur 39 minuten

A Dangerous Method, waarvoor regisseur Cronenberg zich op de briefwisseling tussen de twee geleerden Freud en Jung baseerde, is een intrigerende ideeënfilm over de invloed van seksualiteit op ons zelfbeeld. Vaste Cronenberg-acteur Viggo Mortensen als Freud speelt een indrukwekkende rol.

Rond 1900 wordt het een modeziekte genoemd: hysterie. En dan met name voorkomend bij vrouwen: de sekse met de zwakke zenuwen. “Ik ben niet gek!” roept patiënte Sabine Spielrein (Keira Knightley) als ze in de praktijk van dokter Jung binnenkomt. Een paar sterke verplegers zijn nodig om haar spastische ledematen in bedwang te houden.
Praten en nog eens praten is de voor die tijd experimentele gedragstherapie. Dat heeft Jung van zijn collega-leermeester Freud begrepen. Door te luisteren naar Spielreins verlangens en driften zou hij haar van haar hysterische aanvallen kunnen afhelpen. Zij vindt in elk geval baat bij de behandeling en knoopt zelfs een overspelige, sadomasochistisch getinte relatie met Jung aan.

In die tijd beschouwde Freud Jung als zijn opvolger. Totdat de laatste zijn eigen weg ging en spiritistische invloeden opnam in zijn behandelmethoden. Dat leidde tot een enorme verwijdering tussen hen.
Behalve dat A Dangerous Method over het ontstaan van de psycho-analyse gaat, heeft de regisseur er ook nog een fraaie kostuumfilm van gemaakt. We krijgen prachtig aangeklede filmspelers te zien en authentieke interieurs van gebouwen.

SPEELTIJDEN