Milde humoristische blik op de Chinese samenleving
Regisseur: Ann Hui - Andy Lau, Deannie Ip, Lawrence Ah Mon, Angela Baby, Tyson Chak - Hong Kong - 2011 - 1 uur 58 minuten

De film was bij Filmfestival Rotterdam 2011 de publieksfavoriet. En Deanie Ip (Ah Tao in de film) werd bekroond met de prijs voor beste actrice. A Simple Life is een studie in eenvoud van vorm, een sober gedraaide en uitstekend geacteerde film vol herkenbare motieven en personages.

De 60-jarige Ah Tao is al sinds jaar en dag huishoudster van de familie, een bourgeoisclan. Zij is daar als klein meisje al terecht gekomen na de dood van haar vader tijdens de Japanse bezetting van China.
Nu zorgt ze nog voor filmproducent Roger, de zoon des huizes, die als enige van de hele familie nog in Hong Kong woont.Ze is zo vertrouwd met hem, dat ze met een half woord al weet wat de bedoeling is. Roger is vrijgezel, werkt altijd hard en heeft een zwak hart. Ah Tao bedient hem op zijn wenken: elke dag staat er stipt om acht uur vis op het menu.
Zo gaat het al heel lang, tot Ah Tao door een beroerte wordt getroffen. De wereld staat even op zijn kop, maar dan beslist Ah Tao vrijwillig naar een verzorgingshuis te gaan.
Dat valt haar zwaarder dan ze gedacht had. Slordige verpleegsters, sukkelende leeftijdgenoten. Roger vindt het ook moeilijk haar daar zo te zien. Voor hem was ze toch eigenlijk altijd de plaatsvervangende moeder. Na Ah Tao’s hersenbloeding weet hij niet echt hoe hij verder moet leven. In een prachtige scène zit hij ’s avonds alleen thuis maar voor zich uit te staren. Ook als zijn moeder uit Amerika op bezoek komt, lijkt Roger verloren zonder Ah Tao.

De film is vooral observerend en met eenvoudige stijl laat de regisseuse zien, hoe de rollen tussen Ah Tao en Roger worden omgedraaid. Liefdevol en met milde humor krijgt de toeschouwer een warm kijkje in de Chinese samenleving.

SPEELTIJDEN