Pleidooi voor tolerantie
Regisseur: Amma Asante - Rosamund Pike, David Oyelowo, Tom Felton - Groot Brittannië/Verenigde Staten - 2016 - 1 uur 51 minuten

Waargebeurd verhaal over de koning van Botswana en zijn blanke Britse vrouw. In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Botswana, Ruth Williams, een Londens kantoormeisje. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken. Zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken.

Het geplande huwelijk stuit op veel verzet, niet alleen van hun families, maar ook van de Britse en zelfs Zuid-Afrikaanse regering. Het idee van een bi-raciaal echtpaar dat het buurland regeert van Zuid-Afrika, een republiek waar onlangs de apartheid werd ingevoerd is ondenkbaar. Diplomatieke druk of niet, Seretse en Ruth twijfelen nooit aan hun liefde voor elkaar. De strijd voor een leven samen veranderde hun land voor eeuwig en inspireerde de wereld.

Het perspectief van A United Kingdom is verfrissend: een Afrikaanse leider moet het als held opnemen tegen witte, koloniale schurken. Amma Asante filmt Afrika vaak in romantisch oranjerood licht, zonder dat ze zich verliest in valse romantiek. Ze laat hoofdrolspelers Rosemund Pike en David Oyelowo schitteren. Zij creëren twee sterke, interessante personages die aan elkaar zijn gewaagd. En wederom laat Oyelowo (Martin Luther King in Selma) zien hoe fantastisch hij kan speechen.

SPEELTIJDEN