De lotgevallen van een familie
Regisseur: Joram Lursen - Carice van Houten, Thijs Römer, Benja Bruijning, Jacob Derwig - Nederland - 2012 - 2 uur 13 minuten

Alles is familie is een mozaïekfilm waarin we een aantal personages zien voor wie de zoektocht naar liefde, passie, geborgenheid en geluk centraal staat. De bindende factor is het gezinsverband. Dramatische thema’s zoals de dood, echtscheiding en onvruchtbaarheid worden draaglijk getoond en alles werkt toe naar een familiefeest waarin alle thema’s en familiebanden samenkomen

De familie De Roover is op een punt in zijn leven beland waarin het maken van keuzes onvermijdelijk is. Zo wil Winnie een baby, haar man Rutmer wil dichter bij zijn gevoel komen en zijn broer Charlie wil vooral geen verantwoordelijkheid. Familievader Arend wil gelukkig zijn en zijn vrouw Jeanette wil alleen maar dat iemand haar wil.

Regisseur zorgt ervoor dat met name de verhouding tussen de twee broers Rutmer en Charlie centraal staat. Hun verhouding komt op scherp te staan als blijkt dat Winnie niet zwanger kan worden omdat Rutmer onvruchtbaar is. Charlie gaat daar een lastige rol in spelen. Tegelijkertijd bevinden de ouders van de broers zich in een huwelijkscrisis en moet schoonzoon Dick leren leven met de dood van zijn vrouw. Het is echt een kunst om met meervoudige verhaallijnen ieder personage recht te doen, maar Lürsen is daar opnieuw in geslaagd, zelfs beter dan in Alles is liefde.

Scenarioschrijfster Kim van Kooten zorgt voor vlotte en geestige dialogen. Maar het is vooral knap hoe ze vervolgens vanuit de personages een scenario naar oprecht sentiment kan sturen. De topcast rondt het daarna feilloos af.

SPEELTIJDEN