Naar de roman De donkere kamer van Damokles van W. F. Hermans
Regisseur: Fons Rademakers - Lex Schoorel, Nan Los, Van Doude, Guus Verstraete, Piet Römer - Nederland - 2012 - 1 uur 59 minuten

Als twee druppels water is een Nederlandse speelfilm in zwart-wit uit 1963 van regisseur Fons Rademakers, naar de roman De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans. Hoewel Hermans aanvankelijk zelf het scenario schreef, ontstond later onenigheid met regisseur Rademakers die daarop zelf het scenario voltooide.

Het verhaal speelt zich af tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De goedaardige maar sullige Henri Ducker beheert een sigarenzaak in Voorschoten. Als op een avond een parachutist landt met een geheime missie voor de geallieerden, blijkt deze als twee druppels water op Ducker te lijken. De man, genaamd Dorbeck, haalt hem over opdrachten uit te voeren voor het verzet. Ducker, die Dorbeck bewondert als een verbeterde versie van zichzelf, gaat hier gretig op in. Eerst gaat het nog om het ontwikkelen van foto’s, later om sabotage en om liquidatie van Duitse officieren. Aan het eind van de oorlog wordt Ducker gevangen genomen: hij zou hebben samengewerkt met de Duitsers. Hij beroept zich op Dorbeck, maar kan op geen enkele manier bewijzen dat deze werkelijk heeft bestaan.
Biermagnaat Freddy Heineken investeerde in de film, op voorwaarde dat zijn toenmalige vriendin Nan Los een rol kreeg. De film werd zijn eigendom. In 1969 besliste Heineken, nadat zijn relatie met Los was stuk gelopen, dat de film om privé redenen niet meer mocht worden vertoond. De film kreeg na de dood van Freddy Heineken een nieuwe release in 2002.

Als twee druppels water deed mee aan de competitie van het filmfestival van Cannes en werd daar genomineerd voor een Gouden Palm voor beste regie.

SPEELTIJDEN