Liefde en vriendschap
Regisseur: Mike Leigh - Jim Broadbent,Lesley Maville,Karina Fernandez - Groot Brittannië - 2010 - 2 uur 9 minuten

Gouden Palm-winnaar Mike Leigh volgt een gelukkig getrouwd stel dat er probeert te zijn voor de minder gelukkige mensen in hun omgeving. Leigh slaagt erin het tragische en het grappige zo met elkaar te combineren dat het ontroert zonder ooit echt dramatisch te worden. Another Year speelt af in vier seizoenen en zoals altijd in Leigh’s films wordt tot in de kleinste bijrol geweldig geacteerd.

Therapeute Gerri en haar man, geoloog Tom, wonen in een rustige Londense buitenwijk. Ze zijn gezond, gelukkig en liefdevol getrouwd, maar weten heel goed dat veel mensen minder fortuinlijk zijn. Zoals Gerri’s collega Mary die zichzelf voortdurend aanpraat dat ze niet gebukt gaat onder haar desastreuze liefdesleven. Joe het enige kind van Gerri en Tom, lijkt zich geen zorgen te maken. Maar dat hij dertig en single is terwijl zijn vrienden al gesetteld zijn, ontgaat zijn ouders niet.
Of neem Tom’s jeugdvriend Ken een onbehouwen kerel die in zijn eenzaamheid volledig vergeet voor zichzelf te zorgen. Gerri en Tom bieden graag een luisterend oor en warme huiselijkheid, maar hun hulp en vriendschap kent ook grenzen.
Regisseur Mike Leigh observeert graag. Het is hem niet te doen om grootse gebaren, maar juist om de kleine dingen die Tom en Gerri doen om een ander er bovenop te helpen. Hij zoomt in op het leven van deze gewone mensen, met hun dagelijkse beslommeringen en persoonlijke problemen. Dat deed hij recent in Happy-Go-Lucky en dat doet hij nu weer in dit uitermate sterke Another Year.
Een liefdevolle omhelzing tussen twee broers, het aanhoren van een chaotisch verhaal, een puberaal geintje op de golfbaan, dat zijn de momenten waar het om draait in dit eerlijke en pure drama over vriendschap en liefde.

SPEELTIJDEN