Als kwaadheid de overhand krijgt
Regisseur: Lars von Trier - Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg - Denemarken - 2009 - 1 uur 49 minuten

Lars von Trier is de man van vele controversiële films en de Antichrist behoort ook daartoe. Het zal je als toeschouwer niet onverschillig laten en het zal de meningen sterk verdelen. In de film is de religieuze symboliek van goed en kwaad verwerkt.
Soms shockerend en dan weer fascinerend, maar vooral cinema die uitnodigt om te komen kijken. Het is een film die je als filmliefhebber gezien moet hebben.

Tijdens een vrijpartij van een echtpaar komt hun kind te overlijden als gevolg van een val uit het raam. De vrouw lijdt daarna aan ernstige angstaanvallen. Haar man die psycholoog is, probeert tegen alle waarschuwingen in om geen naasten te helpen, haar van de angst af te helpen. Ze gaan naar een plek waar de angst het sterkst is: Eden, hun afgelegen huisje in de bossen. De therapeutische sessies ontaarden in een ware strijd tussen de seksen. Haar angsten nemen hen beide over en zelfs hij wordt niet vrijgesteld van de ongenadige kwaad wat de natuur in zich draagt. Zijn beheerste redevoeringen blijken zinloos geworden en het kwaad is volledig losgeslagen.

De “antichrist” is een suspense thriller en horror film met expliciete beelden, die de toeschouwers niet onberoerd zullen laten. Het scenario eist veel van de slechts twee aanwezige acteurs, die hun rollen magistraal spelen. Hun stemmingen en gevoelens van verdriet en kwaadheid zijn extreem sterk vertolkt. Er is bijna geen muzikale ondersteuning, maar is die wel aanwezig dan werkt het sterk ondersteunend. De beelden zijn technisch heel goed verzorgd, veelal prachtig camerawerk en monochrome kleuren, die de beklemmende sfeer in hoge mate versterken.

SPEELTIJDEN