Hoe liefde de dood kan overwinnen
Regisseur: Jiska Rickels - Documentaire - Nederland - 2009 - 1 uur 12 minuten

De documentaire Babaji, an Indian love story levert een prachtig beeld op van de merkwaardige symbiose tussen de moderne en traditionele kanten van de Indiase samenleving. Het verhaal van Babaji is vervlochten met traditionele Indiase muziek die de eeuwige thema’s liefde en dood becommentarieert.

Babaji Basant is een wonderdokter die mensen uit de wijde omtrek geneest van pijn en ziekte. Hij heeft veel mensen van hun kwalen afgeholpen, maar kon de persoon van wie hij het meest hield niet genezen. Geheel tegen de hindoe-gebruiken in heeft hij zijn vrouw op zijn erf begraven. Zijn eigen graf ernaast is ook al klaar. Elke ochtend gaat hij naast zijn vrouw liggen, wachtend op de dood. Volgens de verhalen zou Babaji inmiddels al 107 jaar oud zijn. “De dood loopt van hem weg” zegt een dorpsbewoner, die vindt dat Babaji er steeds jonger uitziet.

Regisseur Jiska Rickels sprak met de oude man en volgt hem bij zijn dagelijkse beslommeringen, bijvoorbeeld als hij medische adviezen geeft aan de dorpsbewoners. Ook zien we hem inderdaad in zijn graf liggen. Jiska Rickels sprak verder met de journalist van de Hindustan Times die de man tot een beroemdheid maakte: hij heeft het er steeds over dat Babaji nu een ster is en dat hij zelf ook een ster is geworden dankzij zijn verhaal.

SPEELTIJDEN