Een eenzame reflectie op de roem
Regisseur: Steven Soderbergh - Matt Damon, Michael Douglas, Rob Lowe, Dan Aykroyd - Verenigde Staten - 2013 - 1 uur 58 minuten

Behind the Candelabra is gebaseerd op de autobiografie van Scott Thorson, die jarenlang de geliefde was van Liberace. Valentino Liberace(1917-1987) was in de jaren zestig een geliefd pianist en entertainer. Wereldberoemd werd hij door zijn flamboyante verschijning en uitzinnige kostuums.
Het verhaal: wanneer Liberace op een avond voorgesteld wordt aan Scott Thorson is hij zeer gecharmeerd van de jongeman, en vraagt hem om zijn persoonlijke assistent te worden. Al snel ontstaat een relatie die Liberace graag een vader-zoon relatie noemt, maar uiteindelijk worden ze minnaars. De wensen van Liberace gaan zo ver, dat hij Scott voorstelt om zijn gezicht door een plastisch chirurg te laten opereren zodat ze meer op elkaar zullen lijken.
Als de seksuele uitspattingen van Liberace steeds heftiger worden, zoekt Scott troost in drank en drugs. Hun relatie raakt zo verstoord dat Scott aan de kant wordt gezet en zijn plaats wordt ingenomen door een nieuwe lover. Scott, inmiddels zwaar financieel gedupeerd begint een rechtszaak maar moet uiteindelijk met een schijntje genoegen nemen. Als enige tijd later blijkt dat Liberace stervende is aan aids, vergeven ze elkaar en denken vol liefde terug aan hun relatie.
Michael Douglas is Liberace en Matt Damon zijn zeer geloofwaardige minnaar. Soderbergh geeft met deze film een kijkje achter de schermen van het Hollywood van de jaren zestig. Aids was nog onbekend en homosexualiteit taboe, ook in het Amerika van tegenwoordig trouwens. Hierdoor was het ontzettend moeilijk financiers voor deze film te vinden. Een producent van tv-films boodt uiteindelijk uitkomst!
Titelverklaring: op de piano van Liberace stond steevast een kandelaar.

SPEELTIJDEN