Liever gelukkig in een fictieve wereld, dan ongelukkig in de echte.
Regisseur: Nic Balthazar - Greg Timmermans, Laura Verlinden, Marijke Pinoy - België - 2007 - 1 uur 33 minuten

Ben is een ongemakkelijke puber die nauwelijks de straat op durft en wordt gepest door zijn klasgenoten. Online is hij echter een fiere held. ‘In games kun je zijn wie of wat je maar wilt. In de echte wereld ben je maar één iemand: die lul die je ziet in de spiegel’, zegt de 17-jarige Ben aan het begin van Ben X.

Ben (Greg Timmermans) lijdt aan het Syndroom van Asperger; een vorm van autisme waarbij sociale problemen, gebrek aan inlevingsvermogen, obsessieve toewijding binnen een beperkt interessegebied en de afkeer van veranderingen een grote rol spelen. Zijn moeder, leraren, artsen en andere hulpverleners doen – in meer en mindere mate – hun best, maar hebben geen idee wat ze met de, in hun ogen, wereldvreemde jongen aan moeten.
Ben heeft echter wél een manier gevonden om met zijn omgeving om te gaan: hij duikt onder in een fictief persoon. Samen met een internetvriendin speelt hij urenlang het spel ArchLord, een game waarin hij de stoere held kan zijn die alle monsters om zich heen overwint.
Vervolgens zien we Ben naar school gaan terwijl ook de graphics van zijn favoriete spel op het scherm te zien zijn. Hij waagt zich, als de virtuele held die hij is, door een donker woud vol monsters. Wanneer hij gepest wordt, krijgen we korte flitsen te zien van zijn game-personage dat wordt aangevallen door slechteriken. Maar dat nog lang niet verslagen is!

De film is gebaseerd op het boek van regisseur Nic Balthazar zelf: ‘Niets was alles wat hij zei’. Na het boek heeft hij het verhaal ook nog als monoloog getiteld ‘Niets’ op het toneel gebracht. De lange weg die deze film heeft afgelegd is nu al niet voor niets geweest: Ben X is de Belgische inzending van de Oscars!

SPEELTIJDEN