Een leven van hoop
Regisseur: Florent de la Tullayer Renaud Barret - Cubain Kabeya, Paulin Kiara-Maigi,Roger Landu - Frankrijk - 2010 - 1 uur 24 minuten

Wie herinnert zich niet het geweldige succes van de Buena Vista Social Club. Muzikanten uit Cuba op hoge leeftijd, die op initiatief van Ry Cooder een band vormden en wereldwijd succes hadden. Met de muziekfilm/documentaire Benda Bilili! kondigt zich opnieuw zo’n succesverhaal aan. De muzikanten zijn lichamelijk gehandicapt en komen uit Congo Kinshasa. Ze rijden op aangepaste fietsen en leven onder miserabele omstandigheden, te midden van dakloze zwerfkinderen.

De Franse regisseurs die deze groep al vanaf 2004 met de camera volgen, hebben een prachtig portret gemaakt. Ze wilden een reportage maken over muziek van straatmuzikanten in Kinshasa en bij toeval stuitten zij op Ricky, een gehandicapte muzikant en tevens beschermer van straatkinderen.
Ricky droomt ervan om van de muziekgroep Staff Benda Bilili de beste band van Congo Kinshasa te maken. De straatkinderen willen zich dolgraag bij de band aansluiten. Door te zingen en te dansen proberen ze te overleven en aan de ellende en gevaren van het straatleven te ontsnappen. Dat doen ze op zelfgemaakte instrumenten die deels gemaakt zijn van een nylon snaar en een conservenblik.
Het is geenszins een film vol misère, maar vol hoop die laat zien hoe de bandleden hun droom realiseren. Uiteindelijk maken ze furore met geslaagde optredens in grote delen van de wereld, waarbij het publiek volledig uit zijn dak gaat.

De film is een mooie balans tussen leven in abominabele omstandigheden en dromen van succes en het bizarre gevolg van dat succes als westerse luxe de bandleden omringt. De film. Benda Bilili!is een sympathieke warme feelgood film met een boodschap en boordevol lekker swingende muziek. Een feest om te zien!

SPEELTIJDEN