Succes en ondergang van jazzlegende Charlie Parker
Regisseur: Clint Eastwood - Forest Whitaker, Samuel E. Wright, Diane Venora en Michael Zelniker - Verenigde Staten - 1988 - 2 uur 20 minuten

Op vrijdag 25 mei opent Filmhuis Zevenaar weer het jaarlijks door Muziekstad Zevenaar georganiseerde Varilux Jazz- en Bluesfestival. Een hele eer! De avond begint met de film “Bird” en aansluitend is er live muziek.

U dient voor beide activiteiten van deze avond apart te reserveren! Toegang gratis.

‘Bird’ is een mooie film waarin het succes en de ondergang van jazzlegende Charlie Parker te zien is. De film is geregisseerd door Clint Eastwood, deze won in 1989 de Golden Globe voor beste regie.

Eastwood romantiseert het leven van Charlie Parker niet. In deze biografie is de diepste ellende uit het leven van de man te zien. De moeizame zoektocht naar werk, zijn depressies en de verslaving aan drugs. Dit alles maakt de film ietwat donker en tragisch, maar wel zeer aangrijpend.

Forrest Whitaker zet een mooi stuk acteerwerk neer, zowel zijn uiterlijk als stem komen uitstekend overeen met de jazzlegende. De velen ‘gezichten’ van Charlie weet Forrest prachtig en integer neer te zetten. Forrest werd dan ook in Cannes bekroond met een Gouden Palm voor beste acteur in de film ‘Bird’. Diana Venora speelt Chan Parker, de vrouw van Charlie, zeer goed. De woede, machteloosheid en het onbegrip wat ze doormaakt is duidelijk voelbaar voor de kijker. De twee spelers vormen samen een perfect en zeer geloofwaardig duo.

Toch is ‘Bird’ niet alleen een fantastische film voor jazzliefhebbers, veel kijkers zullen genieten bij deze ontroerende film. Tevens is de muziek in de film heerlijk om naar te luisteren, deze is dan ook bekroond met een Academy Award.

SPEELTIJDEN