In het reine komen met jezelf en je geliefden
Regisseur: Alejandro Conzalez Iñárittu - Javier Bardem, Maricel Alvarez, Hanaa Bouchaib. - Mexico/Spanje - 2010 - 2 uur 18 minuten

Biutiful is de langverwachte opvolger van Babel. Het is de eerste film die Iñárittu zelf schreef en het is ook zijn meest geslaagde werk geworden.
Biutiful gaat over de tocht die Uxbal moet afleggen om zichzelf te kunnen vergeven voor alle fouten die hij in zijn leven heeft gemaakt. Pas als hij die fouten onder ogen durft te zien, kan hij beginnen met een volgend leven en ziet hij weer hoe mooi de wereld ook kan zijn.

Voor het eerst staat slechts één personage centraal in een film van Iñárittu. De straatritselaar Uxbal uit Barcelona die optreedt als een soort tussenpersoon voor illegale Afrikanen die op de straten van Barcelona uiteenlopende producten verkopen en de al even illegale Chinezen die deze producten in mensonterende omstandigheden moeten fabriceren. In de tussentijd moet hij ook zijn twee kinderen opvoeden, omdat hun moeder lijdt aan een bipolaire stoornis en de zorg voor de kinderen niet aan kan. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt bij Uxbal ook nog eens een uitgezaaide vorm van kanker geconstateerd. De artsen vertellen hem dat hij nog maximaal een paar maanden te leven heeft. In de korte tijd die hem nog rest, probeert hij in het reine te komen met zichzelf en zijn familie op een waardige manier achter te laten.

Dat Biutiful een unieke film is, zal zelfs de grootste scepticus erkennen. Het is in de eerste plaats een bloedmooie karakterstudie van een man op zoek naar loutering, maar daarnaast snijdt Iñárittu ook nog eens talloze problemen aan die in elke wereldstad aan de orde van de dag zijn, criminaliteit, drugsoverlast, armoede, prostitutie, illegaliteit, enzovoort.
Javier Bardem speelt met de vertolking van Uxbal de beste rol uit zijn carrière en mede daardoor is Biutiful een ongekend mooie film.

SPEELTIJDEN