Sneeuwwitje zoals je het nog nooit eerder gehoord of gezien hebt
Regisseur: Pablo Berger - Maribel Verdu, Daniel Gimenez Cacho - Polen - 2013 - 1 uur 44 minuten

Blancanieves is Spaans voor Sneeuwwitje. Deze klassieker van de gebroeders Grimm is gesitueerd in vooroorlogs Spanje waar de dochter van een invalide toreador kampt met haar in en in slechte stiefmoeder. Opwindende, zwijgende zwart-wit film die uiteraard vergeleken wordt met The Artist, hetgeen duidelijk uitvalt in het voordeel van de Spanjaarden!

Haar moeder overlijdt in het kraambed. Haar vader, een beroemd toreador, wordt gespietst door een stier en belandt in een rolstoel. Hij trouwt met zijn verpleegster, die zich ontpopt tot boze stiefmoeder. In plaats van een spiegel aan de wand heeft ze een modetijdschrift dat haar vertelt dat ze de mooiste van het land is. Sneeuwwitje heet in deze Spaanse versie van de Grimklassieker Blancanieves en trekt op met stierenvechtende dwergen.
Maar Blancanieves is veel meer dan een Spaanse remake van een wereldberoemd verhaal. Het is een hommage aan de hoogtijdagen van de stomme film. Regisseur Pablo Berger, die acht jaar aan de film werkte (dus al lang voordat aan The Artist werd begonnen!) situeert het verhaal in het Sevilla van de jaren twintig.

Het tot in detail stijlvaste decor is gevat in haarscherp zwart-wit. Dialogen staan op intertitels en worden omlijst door een warmbloedige soundtrack met een stevige dosis flamenco. Blancanieves is een donker sprookje met een exotische onderstroom. In Spanje won de film tien Goya’s het Spaanse equivalent van het Gouden kalf.

SPEELTIJDEN