Een gemeenschappelijk doel voor ogen
Regisseur: Lucy Walker - Sabrye Tenberken, Erik Wehenmayer, 6 blinde Tibetaanse tieners - Groot Brittannië - 2006 - 1 uur 44 minuten

Kinderen met visuele beperkingen worden in Tibet beschouwd als paria’s. Als bezeten door demonen, bestraft voor wandaden begaan in een vroeger leven. Deze kinderen worden dus maar liever in het dal der eenzaamheid gehouden. Maar dat is nou net wat zes Tibetaanse tieners in 2004 onder begeleiding níet deden. Ze bestegen de Lakpa Ri, een zevenduizend meter hoge berg.

Sabrye Tenberken werd op haar twaalfde blind. Nadat ze Tibetologie studeerde, richtte ze in Lhasa een blindenschool op en ontwierp ze brailleschrift in de Tibetaanse taal.
Samen met het team van Erik Weihenmayer, die ooit als eerste blinde de Mount Everest bedwong, besloot ze het karma van zes Tibetaanse blinde tieners in de leeftijd van 14 tot 17 jaar positief te beïnvloeden door ze een berg te laten beklimmen: ‘Ze een gemeenschappelijk doel voor ogen te laten hebben waarbij vertrouwen en solidariteit de hoofdrol spelen’.
Tastend en aarzelend klauteren de kinderen omhoog, omgeven door een koude duisternis die je je als toeschouwer onmogelijk voor kunt stellen. Om die ervaring is het regisseur Walker, zelf halfblind, met haar intense reisverslag dan ook niet te doen. Pratend met de ouders van de kinderen, de bergen filmend zoals de jonge klimmers die nooit zullen zien, zoekt en vindt Walker de zin van deze bizarre, levensgevaarlijke onderneming.
De kinderen zullen hoe dan ook de top bereiken. Of het nou de top van de Lakpa Ri is, of die van hun welverdiende eigenwaarde.

Blindsight werd in 2007 onder andere bekroond met de publieksprijs op het Palm Springs Film Festival en op de Berlinale.

SPEELTIJDEN