Drie scholieren verbergen een vriend, die steeds meer eisen stelt
Regisseur: Arno Dierickx - Erik van Heijningen, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Derk Stenvers - Nederland - 2011 - 1 uur 35 minuten

Thriller over drie scholieren die op de zolder van een enorme villa een brutale vriend laten onderduiken, die steeds meer eisen begint te stellen. Bloedbroeders is gebaseerd op de geruchtmakende Baarnse moordzaak die de Nederlandse samenleving begin jaren zestig in haar greep hield. Daarnaast is het boek over dezelfde moordzaak, Vriend van verdienste, van Thomas Rosenboom uit 1985 een belangrijke bron van inspiratie geweest.

Simon is een slimme gymnasiast van zestien, afkomstig uit een arbeidersgezin. Hij wil graag bij de populaire jongens van de klas horen en trekt vooral naar de rijke broertjes Van Riebeeck. Op een middag hangen Arnout en Diederick van Riebeeck met Simon op straat en komen ze de brutale Ronnie tegen. Ronnie kan en durft alles, maar brengt zichzelf door zijn criminele acties al snel in de problemen. De drie scholieren besluiten Ronnie onderdak te verlenen op de zolder van de familie Van Riebeeck. Ronnie stelt zich in eerste instantie bescheiden op, maar begint steeds meer eisen te stellen aan zijn verblijf. De vraag is hoe lang Simon en zijn vrienden nog weerstand tegen hun onderduiker kunnen bieden.
Er is weinig over de toedracht van de moord bekend. De filmmakers hebben zelf een invulling willen geven aan de gebeurtenissen die drie scholieren ertoe bewogen een leeftijdsgenoot om te brengen. De regie is in handen van de Belg Arno Dierickx, die eerder afleveringen regisseerde uit televisieseries als Russen en Vuurzee.

SPEELTIJDEN