Ingetogen boerendrama
Regisseur: Nanouk Leopold - Jeroen Willems, Henri Garcin, Wim Opbrouck, Lies Visschedijk - Nederland - 2011 - 1 uur 34 minuten

De verfilming van het boek Boven is het stil van schrijver Gerbrand Bakker heeft de prijs voor beste film gewonnen op de 28ste editie van het Turijnse Fimfestival. Dit festival vertoont films die verhalen vertellen die te maken hebben met homoseksualiteit.
De film van regisseur Nanouk Leopold vertelt over Helmer, een homoseksuele boerenzoon (Jeroen Willems), die voor zijn oude bedlegerige vader (Henri Garcin) zorgt. De komst van een nieuwe jonge knecht (Martijn Lakemeier) doet Helmer beseffen dat hij niet oud en eenzaam wil eindigen zoals zijn vader.
De jury van het Turijnse Filmfestival prijst Boven is het stil om de manier waarop verschillende subtiele plots op knappe wijze met elkaar worden verwezen en om het sublieme spel van hoofdrolspelers Jeroen Willems, Martijn Lakemeier en Henri Garcin. ‘De film is poëzie’, aldus het rapport, ‘en weet op unieke wijze de tragische stiltes binnen menselijke relaties om te zetten naar het witte doek.’

De film kreeg ook lovende recensies in de Volkskrant, Trouw, NRC en de filmkrant en was eerder te zien op het prestigieuze Festival van Berlijn. Jeroen Willems speelt hierin zijn laatste rol. Hij overleed plotseling in december 2012. De film ging in première in april 2013.

SPEELTIJDEN