Over een creatief en leergierig jongetje dat onmogelijk stil kan zitten
Regisseur: Anna van der Heide - Coen van Overdam, Roosmarijn van der Hoek, Katja Herbers - Nederland - 2012 - 1 uur 23 minuten

De film Brammetje Baas snijdt een zeer actueel onderwerp aan; namelijk concentratieproblemen bij jonge kinderen. Deze film laat geen ouder onberoerd. Regisseuse Anna van der Heide: “Brammetje Baas is een pleidooi voor inleving en creativiteit. En niet te vergeten diversiteit. Maar bovenal natuurlijk ook gewoon een vrolijke, volle en herkenbare film voor kinderen!”

De zevenjarige Brammetje Baas denkt veel na over de wereld om hem heen. Hij heeft ontzettend veel zin om naar groep drie te gaan. Maar dan komt hij bij de strenge meester Vis in de klas. De rechtlijnige meester Vis heeft geen oog voor de binnenwereld van het bewegelijke ongeconcentreerde jongetje en zet alles op alles om Brammetje in de pas te laten lopen. De ouders van Brammetje worstelen met de vraag in hoeverre zij van hun zoontje moeten verlangen dat hij zich aanpast zonder doodongelukkig te worden.

Anna van der Heide: “Ik wilde het scenario over de drukke, eigenzinnige en fantasievolle Brammetje heel graag verfilmen.’Afwijkend’ zijn, in welke vorm dan ook, is in ons huidige onderwijssysteem heel erg lastig. De klassen zijn groot, de prestatiedruk is hoog en jongens vragen een compleet andere aanpak dan meisjes. In deze film worstelen alle personages op hun eigen manier met deze vragen.
Iedere leerkracht doet erg zijn om Bram zijn weg te laten vinden. Zelfs de strenge meester Vis. Ook hij wil het beste voor zijn leerlingen. Het lukt hem alleen niet om grip te krijgen op Bram. De nieuwe meester Mark probeert de vicieuze cirkel van negatieve aandacht te doorbreken en Bram een eigen, veilige plaats in de klas te geven.”

Entree € 5,00 voor kinderen en begeleiders

SPEELTIJDEN