De film gaat over Nederlandse emigranten die in 1953 emigreren naar Nieuw Zeeland en op die manier willen ontsnappen aan persoonlijke drama’s en het verstikkende naoorlogse klimaat in Nederland. Bright Flight begint echter met het heden, waarin Frank (Rutger Hauer) zijn opwachting maakt. Hij rijdt in zijn bloedrode jeep over zijn landgoed, dat gedomineerd wordt door wijnranken.
Is het Frank nu goed vergaan, of toch niet?
Uit gesprekken met mensen die de vlucht meemaakten, destilleerde scenarioschrijver Van der Pol de fictieve levensverhalen van Ada, Marjorie en Esther. Drie vrouwen, meisjes nog, die in Nieuw-Zeeland het geluk zoeken waaraan het hen in het naoorlogse Nederland ontbrak. Hartsvriendinnen zijn het niet, maar toch raken hun levens vanaf hun ontmoeting in het vliegtuig onontwarbaar verknoopt. Vooral door tussenkomst van Frank, een avonturier, die in Nieuw-Zeeland een wijnboerderij begint.
Bride Flight schetst een helder beeld van een generatie naoorlogse emigranten. Ze ontworstelen zich met succes aan het benauwende Nederland van de jaren vijftig, maar raken nooit uit de schaduw die de oorlog over hun leven wierp. Tegelijk is ook deze film van Ben Sombogaart , maker van de succesvolle film De tweeling, een tijdloos portret van drie vrouwen die noodgedwongen schipperen tussen droom en daad. Ook nu weer omspant het verhaal bijna een heel mensenleven, en lotsverbondenheid, familiegeheimen en de Tweede Wereldoorlog spelen weer een grote rol.
Het acteerwerk is over de hele linie indrukwekkend, waarbij vooral opvalt hoe knap de jongere en de oudere Ada, Esther en Marjorie – ieder door twee verschillende actrices gespeeld – op elkaar aansluiten. Dankzij de vloeiende regie, de fraaie aankleding, de goed benutte locaties, de aanzwellende vioolmuziek en het knappe scenario is Bride Flight een meeslepende vertelling, die ontroert.
Of er nog een Oscarnominatie in het verschiet ligt, is de vraag. Sombogaart en zijn team hebben hem zeker verdiend: Bride Flight is een film die staat als een huis.