Na de grote successen die de televisieserie over de gehele wereld boekte, zou het slechts een kwestie van tijd zijn voordat er ook een filmversie van het befaamde boek van Evelyn Waugh zou verschijnen. Ondanks kritiek bij de release van Brideshead Revisited over het feit dat een verhaal zo groots en legendarisch niet te verfilmen is, lukte het regisseur Julian Jarrold toch de stijl van het boek naar het witte doek te vertalen. Het grootse Brideshead komt opnieuw tot leven en de legendarische teloorgang van de familie Marchmain is een fascinerend verhaal.
Als de jonge geschiedenisstudent en kunstenaar Charles Ryder tijdens zijn eerste studentendagen, in het Engeland van begin jaren ’40, de rijke en lichtelijk excentrieke Sebastian Marchmain ontmoet, zal dit hun leven blijvend beïnvloeden. Hun gelijke interesses en geloofsvoorkeur leidt tot een vriendschap en een seksuele relatie.
Op uitnodiging van de familie van Sebastian wordt Charles uitgenodigd op het landgoed van de Marchmains: Brideshead Revisited. Charles is niet alleen direct onder de indruk van het huis en het leven van de Marchmains, hij wordt ook op slag verliefd op Julia, de mooie zus van Sebastian. Bij het zien van de romantische ontwikkelingen tussen Charles en Julia, raakt Sebastian jaloers en verbreekt hij zijn vriendschap met Charles, met alle gevolgen van dien. Jaren later kijkt Charles, inmiddels succesvol opgeklommen op de sociale ladder, met schaamte terug aan zijn leugenachtige verleden.
Het gehele verhaal wordt verteld via een flashback vanuit de succesvolle Charles aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier houdt men bij elke volgende minuut film het onheilspellende gevoel van de consequenties van Charles’ daden. De donkere en koude verbeeltenis van Brideshead draagt daar ook aan bij. Emma Thompson steelt de show als de allereerst vriendelijke mevrouw Marchmain, maar gedurende de film steeds meer verbitterde en harde moeder die haar familie en haar status overeind probeert te houden.
Wellicht dat inderdaad niet geheel het boek volledig tot zijn recht komt, de volle twee uur die de film te bieden heeft, zijn op zichzelf volledig de moeite waard.