Een wonderbaarlijk snelheidsrecord
Regisseur: Roger Donaldson - Anthony Hopkins, Diane Ladd, Aaron Murphy - Nieuw-Zeeland/Verenigde Staten - 200 - 2 uur 6 minuten

Het avontuurlijke drama ‘The World’s Fastest Indian’ vertelt het waargebeurde verhaal van Burt Munro (1899 – 1978). Deze Nieuw-Zeelander vertrok in de jaren zestig vanuit het plaatsje Invercargill met zijn klassieke Indian motor naar de Amerikaanse staat Utah om daar het snelheidsrecord te breken. Zijn levensverhaal werd verfilmd door de Australische regisseur Roger Donaldson die tevens het scenario schreef. De hoofdrol wordt gespeeld door Oscarwinnaar Sir Anthony Hopkins, die het karakter van Burt Munro zó goed wist te verbeelden, dat Munro’s echte kinderen tijdens een bezoekje op de filmset tot tranen werden geroerd.

De excentrieke Nieuw Zeelander Burt Munro droomt er sinds zijn jeugd al van ooit het snelheidsrecord te breken op zijn Indian en wijdt zijn leven aan het perfectioneren van zijn klassieke motor.
De vindingrijke Burt Munro is altijd aan het knutselen aan zijn oude Indian. Al in de vroege ochtenduurtjes improviseert hij heel wat af en test hij de motor tot grote ergernis van zijn keurige buren. Burt, die al in de zestig is en over een zwak hart beschikt, heeft nog een grote droom en dat is om af te reizen naar het Amerikaanse plaatsje Bonneville, waar de Speedweek gehouden wordt op de uitgestrekte zoutvlaktes. Hij is ervan overtuigd daar het snelheidsrecord te kunnen verbreken. Nadat het benodigde geld bij elkaar gesprokkeld is, kan de grote reis beginnen. Burt gaat onbevreesd op pad. Hij ontmoet veel mensen die stuk voor stuk van hem onder de indruk zijn, want niks en niemand kan Burt ervan weerhouden zijn droom waar te maken.
Tegen alle verwachtingen in vestigt op de zoutvlaktes een nieuw snelheidsrecord en verwerft wereldfaam. Het door hem neergezette wereldrecord staat tot op de dag van vandaag en zijn legende leeft voort.

Deze film is de keuze van Roelof Hoeksema leerling van het Liemers College.

SPEELTIJDEN