Een film die ademt en leeft
Regisseur: Cristian Nemescu - Armand Assante, Jamie Elman, Maria Dinulesca - Roemenië - 2007 - 2 uur 35 minuten

Regisseur Christian Nemescu baseerde California Dreamin’ op een ware gebeurtenis en laat zien hoe in een slaperig dorpje sluimerende verlangens wakker worden door invloeden van buitenaf.

Roemenië, Calpanita: een gehucht op de doorgangsroute naar de Servische provincie Kosovo, waar de Albanese bevolking het Servische leger bestrijdt.
De plaatselijke stationschef – een bureaucraat pur sang – besluit een passerend treinkonvooi te stoppen omdat het niet over de vereiste papieren beschikt.
De trein blijkt deel uit te maken van een geheime NAVO-missie en brengt Amerikaanse manschappen en materieel naar de Kosovo-oorlog.
Tijdens het dagenlange oponthoud zoeken de dorpelingen toenadering. De burgemeester, de middenstand en een groot deel van de vrouwelijke bevolking zien in het gedwongen oponthoud van de in hun ogen welvarende Amerikanen een buitenkansje.

California Dreamin’ (Endless) was dit voorjaar de winnaar van de prestigieuze Un Certain Regard-selectie van het Cannes-filmfestival. De regisseur maakte dit eerbetoon niet meer mee; hij kwam om het leven bij een verkeersongeluk tijdens de postproductiefase van California Dreamin’. Nemescu gold als misschien wel de meest getalenteerde verhalenverteller van de golf nieuwe Roemeense filmmakers, onder wie hij bekend stond als ‘de Roemeense Spielberg’. Na het overlijden van Nemescu besloot de producent California Dreamin’ niet af te monteren. De bestaande versie van 155 minuten werd voorzien van de toevoeging ‘Nesfarsit’ (letterlijk: ‘zonder einde’) en sleepte als California Dreamin’ (Endless) onder meer twee publieksprijzen én de juryprijs van het Europees Filmfestival in de wacht.

SPEELTIJDEN