Schuld en boete
Regisseur: Woody Allen - Ewan Mc Gregor, Colin Farrell, Sally Hawkins - 2007 - 1 uur 48 minuten

Velen zullen zich Matchpoint uit 2005 nog wel herinneren, ook in de regie van Woody Allen. Dat was een doorslaand succes. De spitsvondige dialogen en humor zijn de kenmerken van zijn films. Ook in Cassandra’s Dream zijn deze ingrediënten voorhanden.

In deze film speelt geld de hoofdrol. En het feit dat sommige mensen er nooit genoeg van hebben. Zoveel mogelijk geld bemachtigen om de grootste dromen te realiseren, wie wil dat nou niet?
Zo ook de hoofdpersonages van deze film. De broers Ian en Terry. De eerste wil zijn gokschuld kwijtraken en een leuk huisje kopen samen met zijn vriendin. de tweede wil zo snel mogelijk een groot hotel bezitten. Maar in de harde werkelijkheid werken de broers gewoon in het restaurant van hun vader. Ze hebben wel een boot “Cassandra’s Dream”, maar daarmee houdt de luxe wel op.
Zij leggen hun wensen aan hun oom Howard voor en die heeft wel een idee: “Jullie doen voor mij een klusje, dan zorg ik dat het geld er komt.” Als ze vervolgens horen om wat voor klusje het gaat, krijgen de jongens wel even de zenuwen. Ze moeten iemand vermoorden, een manier om rijk te worden die ze zich niet bepaald hadden voorgesteld.
Maar ze moeten wel, denken ze, al was het maar om van de schulden af te komen en hun vriendin te imponeren. Dat hun boot daarbij een belangrijke rol speelt, is gezien de filmtitel wel duidelijk. En of de film goed afloopt is nog maar de vraag: volgens de Griekse mythologie had Cassandra de eigenschap voorspellingen te doen die onheil betekenden.
Dit misdaaddrama is de derde film die regisseur Woody Allen in Londen maakte. Het merendeel van zijn films speelt zich in New York af, maar zo langzamerhand begint de filmmaker Europa te ontdekken. Bijzonder is dat Allen ook voor deze niet-Amerikaanse film zijn eeuwige jazzmuziek opnieuw heeft achterwege gelaten. In Matchpoint was er operamuziek, in Vicky, Christina, Barcelona Spaanse muziek, in Cassandra’s Dream is er de (minimal)muziek van Philip Glass.

SPEELTIJDEN