Regisseur: Agnieszka Holland - Ed Harris, Diana Kruger - Duitsland/Hongarije/Verenigde Staten - 2006 - 1 uur 44 minuten

Wenen, 1824. De bijna dove Ludwig van Beethoven vraagt het conservatorium om een getalenteerde muziekstudent, die zijn compositienotities kan ordenen. Het is nog maar kort dag dat zijn nieuwste werkstuk, de Negende symfonie, in premiere gaat, dus hij is in grote tijdnood.

Conservatoriumstudente Anna Holtz komt Beethoven uiteindelijk helpen bij het kopiëren van zijn partituur. Een enorm karwei. Per instrument moeten de noten worden uitgeschreven.

Dat Ludwig geen gemakkelijk mens is, wisten we al uit de film Immortal Beloved waarin de zoektocht naar zijn “Ünsterbliche Geliebte” centraal staat. Vanaf de eerste ontmoeting krijgt Anna dan ook de wind van voren en moet zij de wisselende buien verduren. Daarbij slingert hij haar ook nog allerlei neerbuigende opmerkingen naar het hoofd. Maar haar inzet en muzikale talent overtuigen hem al snel en er ontstaat een intense en turbulente vriendschap. Anna heeft een grote bewondering voor het werk van Beethoven. Zelfs de relatie met haar vriend is ondergeschikt aan haar opdracht.

Hoogtepunt van de film is de wereldpremière van de Negende symfonie, waarvan we bijna een kwartier kunnen genieten. Vooral ook hier weer een prominente plaats voor Anna.

De regisseur trekt alle registers open om de kijker te trakteren op een onvergetelijke ode aan de vreugde.

SPEELTIJDEN