Ouverture voor een dirigent
Regisseur: Carmen Cobos - Nederland - 2016 - 1 uur 18 minuten

Regisseur Carmen Cobos maakte een indringend portret van de in Milaan geboren Daniele Gatti. De Italiaan treedt dit jaar aan als de zevende Maestro van het Koninklijk Concertgebouworkest.
In de film Daniele Gatti -Ouverture voor een Dirigent schetst zij een beeld van Gatti’s jeugd en zijn muzikale ontwikkeling.
Tijdens de repetities met het orkest voor de opening van het nieuwe seizoen van het concertgebouw in Amsterdam ontmoeten we Gatti als bevlogen dirigent en kunstenaar. De scènes van de repetities worden afgewisseld met gesprekken waarin de Italiaan vertelt over zijn afkomst en over hoe zijn ouders zijn liefde voor muziek stimuleerden. Zijn talent en ambitie brachten hem er vervolgens toe de Milanese buitenwijk waar hij opgroeide te verlaten om te beginnen aan de lange weg naar de top van de muziekwereld.
De film laat zien hoe de dirigent het 100-koppige Concertgebouworkest met verve bespeelt en dat voor de eigenzinnige Gatti alleen de componist telt. Volgens hem geldt: ‘Hoe dichter je bij de partituur blijft, hoe meer je de componist recht doet.’

SPEELTIJDEN