De film over de ontvoering van Heineken is alleen al de moeite waard omdat hij het moment markeert dat Rutger Hauer, na dertig jaar, weer eens in een Nederlandstalige hoofdrol te zien is. In een aantal scènes waarin we Hauer als bon vivant, gevangene en tenslotte als wreker zien, bewijst hij dat er in Nederland maar een echte filmster is.
Op een koude novemberdag in 1983 wordt ’s werelds succesvolste en rijkste bierbrouwer Alfred Heineken samen met zijn chauffeur Ab Doderer voor de deur van zijn kantoor ontvoerd. Wat volgt is de meest geruchtmakende en beruchte ontvoeringszaak die Nederland ooit gekend heeft.
Eenentwintig uitputtende en zenuwslopende dagen lang verblijft de fabrikant in een koude, benauwde cel, vastgeketend en voor het eerst van zijn leven volkomen machteloos. Zijn ontvoerders, vier criminele vrienden uit Amsterdam, ondervinden grote problemen om het losgeld te incasseren. Het hele land leeft mee en houdt de adem in. Intussen neemt Rem, een meedogenloze jonge crimineel, de bewaking van de twee ontvoerde mannen voor zijn rekening, waarbij hij Heineken vernedert en angst aanjaagt.
Als eindelijk het losgeld is overgedragen, volgt de bevrijding . Op dat moment begint de wereldwijde klopjacht op de ontvoerders, waarbij Heineken zich niet beperkt tot het passief volgen van de ontwikkelingen. Dominant en tot op het allerhoogste niveau wendt hij zijn invloed aan om de opsporing te laten slagen. Was hem tijdens de ontvoering de rol van prooi opgelegd, nu is híj de jager
De naam van Willem Holleeder, een van de ontvoerders, wordt niet in de film genoemd (Holleeder dreigde met een rechtszaak). Maar er is wel de figuur van Rem, een fictief personage dat wel verdacht veel weg heeft van hem. In deze Rem, mooi gespeeld door Reinout Scholten van Aschat, heeft Hauer een sterke tegenstander.
De rol van Hauer blijft tot aan zijn bevrijding betrekkelijk ingetogen en zwijgzaam. De internationaal vermaarde acteur mag in de tweede helft van De Heineken Ontvoering revanche nemen en doet dit op onnavolgbare wijze.