Lekker naar de boer
Regisseur: Herman Kok - Groot Brittannië - 2009 - 0 uur 48 minuten

De kleine oorlog van boer Kok

Het verhaal van een kleine boer en zijn twee zonen. Met man en macht verzetten zij zich tegen de stad die hun land wil annexeren en tegen de kafkaëske landbouwbureaucratie. Het land van Herman Kok ligt aan de rand van Amersfoort. Ingesloten door nieuwbouwwijken en voorbestemd om te worden opgeslokt. Het van oorsprong boerendorp Hoogland werd in de jaren tachtig door Amersfoort geannexeerd. Boeren werden uitgekocht, maar Herman Kok weet van geen wijken. Hij groeide er op en wil er, net als zijn vader, zijn laatste adem uitblazen. Als pionier van de biologisch-dynamische veeteelt leeft boer Kok in harmonie met zijn vee en met zijn land. Hij houdt van zijn koeien en van zijn grasmaten er groeit van alles: bloemen, kruiden en klavers. Als in 1994 de nieuwe mestwet van kracht wordt, komt er een einde aan het harmonieuze bestaan van boer Kok en zijn gezin. Boeren mogen hun drijfmest niet meer over het land uitrijden. Het moet centimeters diep onder de grond worden geïnjecteerd om zo de uitstoot van ammoniak tegen te gaan. Maar boer Kok weigert zijn prachtige oude grasmat hieraan op te offeren ? Een ongewone realitysoap over een kleine boer en zijn zonen, die niet van wijken willen weten en enige gelijkenis met de strijd van wijlen onze jonkheer.

14.30 uur Inleiding door Mara van Transitie Nederland (www.transitiontowns.nl)
16.00 uur Rondleiding met Boer Martijn en Fenna door de tuinderij van Landgoed Huis Sevenaer voor de film-kijkers. (www.huissevenaer.com)
De hele dag kun je komen kijken en ruiken op Landgoed Huis Sevenaer en kennis maken met de tuinders Fenna en Martijn. (www.lekkernaardeboer.nl)

SPEELTIJDEN