Die Welle is gebaseerd op een waar gebeurd experiment dat in 1967 door geschiedenisleraar Ron Jones in Palo Alto (Californië) in zijn klas gehouden werd. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk dat Hitler zoveel aanhangers had gekregen.
De Duitse regisseur Dennis Gansel maakte een overtuigende verbeelding van dat experiment.
In het Duits gesproken zijn de associaties met het fascisme en de geschiedenis van het Derde Rijk heel indringend en een waarschuwing over hoe fascisme nog altijd makkelijk een voedingsbodem vindt.
De film opent met beelden van de charismatische leraar Rainer Wegner. Hij is jong, modern, luistert naar punkrock, is binnen het lerarenkorps een beetje een buitenbeentje en is populair onder zijn leerlingen. Hij wil een projectweek doen met als onderwerp democratie, maar dat wordt gegund aan een andere docent. hij kiest dan maar voor een ander onderwerp: autocratie. Dit onderwerp spreekt zijn leerlingen aanvankelijk nauwelijks aan. Om hen er meer bij te betrekken begint hij de projectweek met een experiment dat uiteindelijk volledig uit de hand loopt.
Die Welle is een uiterst krachtige film met een effectieve boodschap en is perfect inzetbaar voor educatieve projecten op scholen. Het scenario is geloofwaardig en de karakters zijn goed uitgediept. Getoond wordt hoe geraffineerd mensen kunnen worden gemanipuleerd en hoe verzet kan worden gebroken. Over de gehele linie zijn de acteerprestaties bijzonder overtuigend met uitblinkende rollen voor Jürgen Vogel als Rainer en Frederick Lau als Tim.