Hoofdrol voor duizendjarige olijfboom
Regisseur: Icíar Bollaín - Anna Castillo, Javier Gutiérrez, Pep Ambròs - Spanje - 2016 - 1 uur 40 minuten

Regisseur Icíar Bollaín vroeg zich af hoe de jeugd in het huidige Spanje opgroeit. Hoe kijkt deze generatie, die is opgegroeid met de recessie, naar de toekomst? Daarom maakte hij El Olivo, een film waarin een duizendjarige olijfboom centraal staat.

De familie van de 20-jarige Alma produceert al generaties lang olijfolie in het Spaanse Castellón, maar de teruglopende vraag noodzaakt hen een andere inkomstenbron te zoeken en een duizend jaar oude olijfboom te verkopen.
Alma’s opa praat en eet niet meer, hij rouwt om het verlies van boom. Zijn zonen hebben weinig geduld met hun vader, maar Alma begrijpt hem en besluit de boom terug te brengen naar het familielandgoed.
Daarom begint ze aan een onwaarschijnlijke missie om de boom, die inmiddels in het atrium van een energiebedrijf in Düsseldorf staat, terug te krijgen. Ze betrekt daarbij onder valse voorwendselen haar liefhebbende oom en Rafa, de man die heimelijk verliefd op haar is. Beiden zetten hun baan op het spel om met Alma naar Duitsland te rijden.

Alma’s zoektocht naar de olijfboom staat voor de economische crisis en het herwinnen van vertrouwen in een land dat de hoop heeft verloren.

SPEELTIJDEN