FietsFestival: Waterfilms
Doorlopende gratis voorstelling
Land:
Nederland
Release datum:
2021
Duur:
0 uur 30 minuten
Regisseur:

Info

Doorlopend gratis voorstelling tussen 11:00 uur en 16:00 uur als onderdeel van het FietsFestival

Hoogwater in de Liemers

Twee films over water in de Liemers, hoogwater in 1926 en de aanleg van de Europakade en coupures in Tolkamer eind jaren ‘70.

1. Hoogwater 1926
Film van hoog water in Spijk door W. Cornielje. De film geeft een beeld van de gebeurtenissen van het extreem hoge water in de Rijn en de dijkdoorbraak bij Spijk die daarvan het gevolg was.
De film is een mix van authentieke beelden en nagespeelde scènes.
Hij geeft een prachtig tijdsbeeld, dat veel verder gaat dan de watersnood. De vervaardiger, W. Cornielje, later pater Cornielje, is geboren te Spijk en was 21 jaar oud toen hij de film maakte. Hij werd missionaris en werkte het grootste deel van zijn leven in de missie.

2. Aanleg waterwerken in Tolkamer in de jaren ‘70: de Europakade en de coupures
Oud filmmateriaal gemaakt door A.J. Lamers over de veranderingen aan de kade in Lobith-Tolkamer en het hoge water van 1978 tot 1979. Ook de opening op 10 februari 1980 van de coupure* bij de Europakade komt aan bod.

Een coupure is een onderbreking in een waterkering (lees dijk). Als ergens een deel van een dijk wordt verlaagd, om een doorgang met een weg mogelijk te maken, dan heet dat een coupure. In geval van hoog water moet deze plek gesloten kunnen worden.
De coupure in de Boterdijk is in 1979 gemaakt toen de Batavenweg werd aangelegd als ontsluitingsweg van Lobith en Tolkamer. Hierdoor werd een doorgang gemaakt voor het verkeer, dat anders over een lange op- en afrit de Boterdijk over moest. Hetzelfde gebeurde bij de Europakade in Tolkamer en een wegafsluiting op de Bijlandseweg bij Tuindorp.
De coupure in de Europakade wordt jaarlijks getest. Het is een primaire dijk, die als eerste hoog water moet tegenhouden en dus absoluut veilig moet zijn. De Boterdijk is een zogeheten droge dijk, een binnendijk die als extra beveiliging moet voorkomen dat een groter gebied overstroomt. De laatste keer dat deze is afgesloten, was tijdens het extreem hoge water in 1995.

SPEELTIJDEN

Comments are closed.