Dans met het lot
Regisseur: Samuel Maoz - Lior Ashkenazi, Sarah Adler - Duitsland/Frankrijk/Israël/Zwitserland - 2017 - 1 uur 54 minuten

Een film als een dans, waarin de Israëlische regisseur Samuel Maoz (Lebanon) op onconventionele wijze een blik werpt op de uitzichtloze situatie in Israël en het Midden Oosten. Michael en Dafna, krijgen het hartverscheurende bericht dat hun zoon Jonathan is overleden tijdens zijn dienstplicht als wachter bij een verlaten grenspost. De feiten blijken echter een stuk complexer, maar het Israëlische leger wil niet vertellen hoe en waar Jonathan overleden is. Na enkele uren blijkt er sprake is van een vergissing. Niet hun Jonathan is omgekomen maar een jongen met dezelfde naam.
In drie stilistisch uiteenlopende delen vertelt Maoz het verhaal vanuit het perspectief van vader, zoon en moeder. Alle drie dansen ze de foxtrot met het noodlot. Een dans met vele variaties, maar een die altijd weer eindigt op het punt waar je ooit begon.
Maoz maakt met Foxtrot een melancholisch meesterwerk, dat kritisch reflecteert op de militaire cultuur in Israël. Het gaat over controleren en loslaten en onderscheid maken op dat waar we invloed op hebben tegenover het toeval. De film is sterk in zijn kwetsbaarheid, groots in zijn kleinheid, en zal de kijker nog lang bijblijven.

SPEELTIJDEN