Eén tegen honderd
Regisseur: Teona Strugar Mitevska - Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisic - Macedonië - 2019 - 1 uur 40 minuten

De 32-jarige Petrunya is werkloos en woont nog bij haar dominante ouders. Na een mislukt sollicitatiegesprek wordt ze plotseling omringd door een groep halfnaakte mannen. De plaatselijke priester gooit elk jaar in januari een houten kruis in de rivier en honderden mannen duiken er achteraan. Geluk en welvaart zijn gegarandeerd voor de man die het kruis te pakken krijgt. Dit Macedonische religieuze ritueel is alleen bestemd voor mannen. Deze keer duikt Petrunya in een opwelling het water in en slaagt erin het kruis te bemachtigen. Haar concurrenten zijn woedend, de hel breekt los, maar Petrunya houdt zich staande. Ze won haar kruis en zal het niet opgeven.

Regisseur Teona Strugar Mitevska liet zich inspireren door een vergelijkbaar en waargebeurd incident waar ze zich vreselijk kwaad om maakte. Haar bijtende sociaal commentaar neemt vaak hilarische vormen aan, met een glansrol voor de vrouw die de door mannen gedomineerde kerk uitdaagt en zich niet laat onderwerpen.

SPEELTIJDEN