Schoonheid IJslands landschap optimaal benut
Regisseur: Guðmundur Arnar Guðmundsson - Katla Njalddottir, Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Nína Dögg Filippusdóttir - Denemarken/IJsland - 2017 - 2 uur 6 minuten

Opgroeien in IJsland lijkt een droom. De bergen, de beekjes, het ongekende speelveld dat ieder kind ter beschikking staat: het lijkt om te janken zo mooi. Maar dat is natuurlijk het perspectief van een buitenstaander.
Debuterend regisseur Gudmundsson, zelf afkomstig uit zo’n dorp, ontkent dat perspectief niet, maar voegt wel complicerende context toe. Het landschap mag dan groots en meeslepend zijn, de moraal is juist zeer benauwend. Zoals hij dat zo vaak is in kleine ¬gemeenschappen.
De boezemvrienden Thor en Kristjan kunnen met hun gevoelens in ieder geval geen kant op. Kristjan is heimelijk verliefd op Thor en soms lijkt die liefde wederzijds. Maar in IJsland ligt dat dus ontzettend moeilijk!

Het contrast tussen de feeërieke natuur en de worstelende personages werkt fantastisch in deze krachtige coming-of-age film. The Hollywood Reporter prees de film om het sterke acteerwerk en de visuele stijl. Een gevoelige en oprechte film over ware vriendschap en de pijnlijke realiteit van het volwassen worden.

SPEELTIJDEN