Hitler versus Picasso
Regisseur: Claudio Poli - Toni Servillo, Timothy Garton Ash, Jean-Marc Dreyfus - Italië - 2018 - 1 uur 31 minuten

Documentaire over recent teruggevonden meesterwerken, die door de nazi’s als ontaarde kunst werd beschouwd. De nazi’s wisten elk spoor uit te wissen van deze ‘ontaarde kunst’ en roofden systematisch enorme aantallen klassieke en moderne kunst in heel bezet Europa.

Er zijn tachtig jaar verstreken sinds het naziregime de ‘ontaarde kunst’ definitief in de ban deed, middels een tentoonstelling in München in 1937 waarbij deze kunst publiekelijk gestigmatiseerd werd. Tegelijkertijd werd een tentoonstelling georganiseerd om ‘pure, Arische kunst’ te verheerlijken. Dit was: ‘De Grote Tentoonstelling van Duitse Kunst’.
Op dat moment begon ook de kunstroof vanuit musea in alle bezette delen van Europa en uit de huizen van verzamelaars en Joden.

De documentaire brengt de kijker naar tentoonstellingen in Parijs, New York, Nederland en Duitsland waarin werken worden getoond van ondermeer Picasso, Paul Klee, Oskar Kokoschka en Marc Chagall. Niet alleen de meest recent teruggevonden werken worden getoond, ook zien we veel kostbaar archiefmateriaal.

SPEELTIJDEN