Stijlvol portret van Engeland rond 1910
Regisseur: James Ivory - Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave, Helena Bonham Carter, Emma Thompson - Groot Brittannië - 1992 - 2 uur 22 minuten

Goed idee van EYE Filmmuseum om de Engelse klassieker Howards End opnieuw in omloop te brengen, digitaal gerestaureerd en wel. Het drama, in 1992 goed voor drie Oscars, heeft niets aan kracht en pracht verloren en is gebaseerd op de gelijknamige roman van E.M. Forster uit 1910, waarin feilloos de strenge standenmaatschappij wordt ontleed.

In dit fraai vormgegeven kostuumdrama van James Ivory, trouwt Margaret Schlegel (Emma Thompson), een vrouw uit de middenklasse met de in zijn gevoelsleven nogal geremde weduwnaar Henry (Anthony Hopkins), een zeer bemiddelde zakenman. Henry is ‘terribly old fashioned’, Margaret, een moderne vrouw die voor haar gevoelens uitkomt, ook al is haar huwelijk een nogal bizar verstandsarrangement.
Het arrangement valt niet bij iedereen in goede aarde. Margarets jongere zus Helen (Helena Bonham Carter) is een belezen, idealistische jonge vrouw met een voor die tijd uitgesproken mening. Ze moet niets hebben van de arrogante, emotioneel geremde Henry en zijn Yorkshire pudding.
Wat volgt is een beklemmende vertelling over rivaliserende families, liefdesverwikkelingen en de strenge standenmaatschappij in het Edwardiaanse tijdperk aan de vooravond van WOI.
De film kreeg drie Oscars, waaronder de beste vrouwelijke hoofdrol voor Emma Thompson.

SPEELTIJDEN