Onbekende beelden van Nederlands-Indische rockbands
Regisseur: Hetty-Retel Naaijkens-Helmrich - Riem de Wolff, Liesbeth List, Anneke Grönloh, Hans Bax - Nederland - 2018 - 1 uur 52 minuten

Muzikale documentaire van Hetty Naaijkens- Retel Helmrich (Buitenkampers, Contractpensions) met het verhaal van diverse rock en popmuzikanten met een Nederlands-Indische achtergrond.

Na afloop van de film is er op zondagmiddag Q&A met regisseur Hetty Naaikens- Retel Helmrich. Ook zorgen wij op de zondagmiddag voor passende muziek en Indische hapjes. Vanwege de lengte van het programma starten wij om 14.00 uur. Reservering is gewenst gezien de grote belangstelling.

Vanaf 1950 vertrokken vele Indische Nederlanders gedwongen vanuit Indonesië naar Nederland. Onder hen vele muzikale talenten die bands begonnen zoals The Tielman Brothers en later The Blue Diamonds. De jeugd onthaalde hen dolenthousiast omdat ze als eersten in Nederland Rock ’n Roll-muziek maakten.
Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen als Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen.

De Nederlands Indische geschiedenis blijkt bij velen een blinde vlek in het historisch bewustzijn. Ook de artiesten uit deze documentaire zwijgen vaak over hun Indische verleden. Hier vertellen ze wie ze zijn, wat ze hebben meegemaakt, wat ze hebben meegebracht en hoe zij hebben bijgedragen aan de popmuziek binnen en buiten Nederland.

Klanken van Oorsprong toont, met een mozaïek van verhalen, de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden en het zoeken naar identiteit, afgewisseld met swingende muziek en nooit eerder vertoond archiefmateriaal.

SPEELTIJDEN