Kleine IJstijd
Midlifecrises in guerillastijl
Land:
Nederland
Release datum:
2017
Duur:
1 uur 25 minuten
Regisseur:
Paula Oest van der
Acteurs:
Cees Geel, Anniek Pheifer, Monic Hendrickx, Ariane Schluter
Kijkwijzer:

Info

Na het intense Tonio had Paula van der Oest behoefte aan iets luchtigs. Kleine IJstijd is gebaseerd op The Big Chill, de filmklassieker uit 1983 waarin een rockband bijeen komt om de as uit te strooien van hun zanger die zelfmoord heeft gepleegd. In plaats van gedesillusioneerde dertigers zijn het bij haar echter vijftigers die worstelen met de teloorgang van hun idealisme.

In Kleine IJstijd zijn de personages behoorlijk labbekakkerig. Hun gesprekken ontaarden al snel in sarcasme, verwijten en onthullingen over hun overspelige verleden en afgunst op de jonge vriendin van een van hen. Deze Delphina speelt een cruciale rol in het verhaal, al was het maar omdat zij met een cameraatje interviews met iedereen afneemt over wat Kas, de gestorven rockzanger, voor hen betekende – beelden die door de in tien dagen gemaakte film zijn gestrooid.
Ondanks de vaak erg heftige gesprekken blijkt uit alles dat ze vrienden zijn voor het leven, voor altijd verbonden door hun gedeelde verleden en hun muziekliefde.

Het spelplezier van het acteursensemble (naast Hoekstra: Cees Geel, Monic Hendrickx, Anniek Pheifer, Ariane Schlüter) spat eraf en wie opgroeide in de jaren tachtig herkent misschien Peter te Bos, de zanger van Claw Boys Claw. Veel van hun muziek staat op de soundtrack, vol andere aanstekelijke nederrock.

SPEELTIJDEN

Comments are closed.