De Gouden Eeuw van Wenen
Regisseur: Michele Mally - Rudolf Buchbinder, Lorenzo Richelmy, Alfred Weidinger - Italië - 2019 - 1 uur 30 minuten

Arts in Cinema is een serie spraakmakende documentaires over internationale top-exposities en bevlogen kunstenaars. Deze documentaires zijn verweven met biografieën en bieden, direct vanuit musea, exclusieve beelden achter de schermen. De films zijn informatief, toegankelijk en onderhoudend en bieden een meeslepende, filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers.

Een eeuw na het overlijden van Egon Schiele en Gustav Klimt nemen hun kunstwerken opnieuw een centrale rol in.
Oktober 1918, de kanonnen van de Eerste Wereldoorlog zijn stil gevallen. Jong kunstenaar Egon Schiele sterft, op 28 jarige leeftijd, net als miljoenen anderen aan de Spaanse griep. Hij stierf terwijl hij de onzichbare ziekte in de ogen keek, op de enige manier die hij kende: door hem te schilderen. Slechts enkele maanden eerder waren zijn werken in Wenen te bewonderen geweest tijdens zijn eerste succesvolle tentoonstelling.
Schiele’s mentor, Gustav Klimt, overleed een paar maanden voor zijn pupil. Klimt veranderde in zijn leven de manier waarop mensen naar kunst keken fundamenteel. Hij formeerde De Secessie, een groep jonge kunstenaars waar Schiele later ook onderdeel van zou worden. De werken van Klimt zijn tot de dag van vandaag nog erg geliefd en trekken toeschouwers van over de hele wereld.
Nu, 100 jaar later, nemen de kunstwerken van deze visionairs wederom een centrale rol in. De film Klimt & Schiele: Eros and Psyche legt vooral de nadruk op een buitengewone tijdsperiode waarin allerlei nieuwe ideeën opborrelden. Deze film neemt de kijker mee langs de statige hallen van het Albertine, het Belvedere en diverse kunsthistorische musea.

SPEELTIJDEN