Verloren onschuld
Regisseur: Claude Goretta - Annemarie Düringer, Florence Giorgetti, Isabelle Huppert - Frankrijk - 1977 - 1 uur 47 minuten

Béatrice (bijgenaamd Pomme) is een jonge, eenvoudige kapster, die samen met haar moeder in Parijs leeft. Ze heeft weinig grote ambities, en leeft haar leven als een ietwat verlegen en teruggetrokken bedachtzaam meisje. Pomme en Marylène vertrekken voor een vakantie naar de kust. Daar laat Marylène Pomme halverwege in de steek voor een man.
Wanneer Pomme op een terras zit wordt ze aangesproken door ene François. Deze Sorbonne-student is in intelligent opzicht de tegenpool van Pomme. Vanaf dan volgt de film hoe Pomme in contact komt met het intellectuele milieu van Parijs. Eerst heeft François de hoop dat Pomme hierdoor aangestoken wordt en meer ambities krijgt in haar leven. Maar Pomme lijkt gelukkig te zijn zoals ze is.
De film La Dentellière verschilt op enkele punten van het boek, maar volgt de algehele lijn van het verhaal. We zien een meisje dat niet sterk genoeg in haar schoenen lijkt te staan om het leven van François te begrijpen en we zien een jongen die eerst door de mysterieuze persoonlijkheid van Pomme wordt aangetrokken maar haar laat vallen wanneer blijkt dat ze nooit zijn gelijke zal kunnen worden.
De titel van de film komt pas in het laatste shot terug, wanneer Pomme recht in de camera kijkt, een shot dat doet denken aan de klassieke schilderijen van bijvoorbeeld Vermeer, van hem is het werk dan ook waar de film de titel van draagt. Regisseur Goretta geeft met zijn film een beeld van verloren onschuld, van de ontdekking van de liefde en uiteindelijk ook van het fatale van de liefde. La Dentellière is een ingetogen en toegankelijke film waar meer inzit dan op het eerste gezicht zal blijken.

SPEELTIJDEN