5 minus 1
Regisseur: Emma Dante - Alissa Maria Orlando, Susanna Piraino, Anita Pomario - Italië - 2020 - 1 uur 34 minuten

De vijf zussen Maria, Pinuccia, Lia, Katia en Antonella – in leeftijd variërend van kleuter tot een jaar of twintig – wonen bovenin een vervallen appartement aan de rand van Palermo dat uitkijkt over zee. Ze leven van de duiven die ze op zolder houden. Ze hebben het niet breed, maar ze redden zich en zijn gelukkig. Als ze op een warme zomerdag samen naar de populaire badplaats Mondello gaan, voltrekt zich daar een tragedie die het leven van de zussen en hun onderlinge relaties voorgoed zal veranderen.

Twaalf actrices van verschillende leeftijden spelen de vijf zussen in hun jeugd, als volwassen vrouwen en hoogbejaarde dames. De Italiaanse filmregisseur en theatermaker Emma Dante baseerde de film op een toneelstuk dat zij zelf schreef. De indringende en nostalgische soundtrack van de film bestaat uit klassieke stukken van Erik Satie, de Siciliaanse musicus en filmmaker Franco Battiato en de Italiaanse rock-hit van Gianna Nannini, Meravigliosa creatura.

Le Sorelle Macaluso won op het Filmfestival van Venetië de Pasinetti Award voor beste film en de vijf actrices die de jeugdige zusjes spelen wonnen de prijs voor beste actrice.

SPEELTIJDEN