Muziek als bindmiddel
Regisseur: Claude Lelouch - Robert Hossein, Nicole Garcia, Geraldine Chaplin - Frankrijk - 1981 - 3 uur 4 minuten

Claude Lelouchs portret van de belevenissen van vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is digitaal gerestaureerd en opnieuw uitgebracht. De film maakte bij verschijning in 1981 grote indruk, vooral door de finale met de wervelende choreografie bij Maurice Ravels Boléro.

De film uit 1981 volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980. De muziek is wat de personages – werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet – verbindt, ondanks de grote verschillen in levensloop. De liefde voor de muziek brengt alle personages bij elkaar in de wervelende finale, met een door Maurice Béjart gechoreografeerde opvoering van Ravels Boléro.

Les uns et les autres met James Caan, Fanny Ardant en Geraldine Chaplin in de hoofdrollen is een historische sage vol muziek, dans en levensdrift die ons van de politiek roerige jaren dertig via WOII en de Algerijnse oorlog naar het heden brengt.
Claude Lelouch (1937) behoort met François Truffaut, Jean-Luc Godard en Louis Malle en Agnes Varda tot de gezichtsbepalende regisseurs van de Franse naoorlogse cinema. Hij won vele prijzen waaronder twee Oscars en een Gouden Palm.

SPEELTIJDEN