Stel je voor dat je als klein kind verdwaalt in India, ver van huis, een land met meer dan een miljard inwoners en vierhonderd gesproken talen. Dat overkomt de vijfjarige Saroo nadat hij per ongeluk in een verkeerde trein stapt en na enkele dagen en duizenden kilometers aan de andere kant van het land terechtkomt in de nietsontziende straten van Calcutta en uiteindelijk in een weeshuis. Daar wordt hij geadopteerd door een Australisch echtpaar (Nicole Kidman, David Wenham). In Australië heeft Saroo een gelukkige jeugd, maar als hij volwassen wordt, komen herinneringen bovendrijven aan zijn vroegste
jaren in India. Met behulp van de op dat moment net nieuwe zoekmachine Google Earth en flarden uit zijn geheugen, begint hij aan zijn onwaarschijnlijke zoektocht.
De visuele stijl die regisseur Garth Davis in de film toepast, sluit weergaloos aan bij het gegeven van de zoektocht. Zo kent de film vele weidse shots van bovenaf genomen, glijdend over uitgestreken landschappen. Een manier van filmen die doet denken aan de manier waarop een cursor zich boven een virtuele landkaart beweegt. De eerste helft van Lion is meer fragmentarisch, met scènes die aansluiten bij de herinneringsflarden die Saroo nodig heeft om zijn virtuele stappen terug naar huis te vinden.
De Nederlandse titel van het boek is ‘Mijn lange weg naar huis’ van Saroo Brierley.
Op donderdag 9 maart is dit de Boek en Film titel, aanvangstijd 19:15 uur