Een overrompelende ervaring
Regisseur: Dorota Kobiela, Hugh Welchman - Saoirse Ronan (Stem), Helen McCrory (Stem), Aidan Turner (Stem) - Groot Brittannië - 2017 - 1 uur 35 minuten

Uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Met de film brengen de makers een liefdevolle ode aan Van Gogh, die op relatief late leeftijd een penseel ter hand nam en na zijn dood met zijn radicale stijl en hoge productiviteit een grote invloed kreeg op de kunstwereld. Maar Loving Vincent is ook een intrigerende whodunit.

Net wanneer Vincent van Gogh succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid, zijn problemen met zijn broer of omdat hij geen erkenning kreeg voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord?
In de film gaat Armand Roulin, zoon van de postbode, naar Auvers om het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. De verschillende mensen (allemaal geschilderd door Van Gogh) die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid te achterhalen.

Over Van Gogh zijn talloze boeken geschreven en films gemaakt. Toch levert Loving Vincent een unieke bijdrage aan die fikse stapel documentatie. De film is een bijzonder knap gemaakt biografisch drama over de laatste dagen van de beroemde schilder, dat tegelijkertijd de kijker onverbiddelijk diens impressionistische werk binnenzuigt.

SPEELTIJDEN