Engeland 1914: verstikkend conformisme
Regisseur: James Ivory - James Wilby, Hugh Grant, Rupert Graves, Ben Kingsley - Groot Brittannië - 1987 - 2 uur 20 minuten

Twee jaar na de uitbreng van de gerestaureerde versie van Howards End verschijnt opnieuw een klassieker van James Ivory in de bioscoop. De film Maurice (1987), naar de gelijknamige, autobiografische roman van E. M. Forster, is nu ook te zien in de gerestaureerde 4K-versie. Met de jonge Hugh Grant en James Wilby in de hoofdrollen. Beiden kregen in Venetië een gedeelde prijs voor de beste hoofdrol (1987). James Ivory won de Zilveren Leeuw voor beste regie. Forsters boek uit 1914 kon pas in 1970 gepubliceerd worden.

Maurice Hall (Wilby) en Clive Durham (Grant) worden verliefd op elkaar in het Cambridge van voor de Eerste Wereldoorlog. Omdat homoseksualiteit strafbaar is, moeten de twee hun gevoelens voor elkaar volledig geheimhouden. Nadat een vriend is gearresteerd voor homoseksualiteit verlaat Clive zijn verboden liefde en trouwt met een jonge vrouw. Maurice blijft ondertussen worstelen met zijn identiteit en zelfvertrouwen, en schakelt de ‘hulp’ in van een hypnotiseur om zich te ontdoen van zijn onmiskenbare verlangens. Maar als hij wordt verleid door Clives jachtmeester Alec Scudder brengt dat diepgaande veranderingen teweeg in zijn leven.

Ivory’s kostuumfilm is dankzij de tijdloze thema’s ook in deze relatief tolerante tijden nog altijd relevant

SPEELTIJDEN