Max Havelaar
Regisseur: Fons Rademakers - Peter Faber, Sacha Bulthuis, Adendu Soesilaningrat - Nederland - 1997 - 2 uur 50 minuten

In samenwerking met het gemeentehuis, de bibliotheek, Wereldwinkel en het Musiater besteedt Filmhuis Zevenaar aandacht aan de 200e geboortedag van Eduard Douwes Dekker alias Multatuli. De vertoning van Max Havelaar, gemaakt door Fons Rademakers, is een eerbetoon aan Multatuli en aan zijn wereldberoemde gelijknamige boek dat verhaalt over een man die ageert tegen het corrupte regeringssysteem van Nederlands-Indië.

Nederlands-Indië, tweede helft 19e eeuw. De Nederlandse kolonialen verdienen kapitalen aan de koffiehandel. De inlandse regent houdt de bevolking hardhandig onder de duim. Max Havelaar trekt zich het lot van de bevolking in de arme provincie Lebak aan. Als hij probeert in te grijpen, krijgt hij totaal geen medewerking van de Nederlandse overheid. De wereld van de jonge idealist stort in en hij keert terug naar Nederland waar hij besluit zijn ervaringen te publiceren.
Geen enkele roman heeft zo’n diepgaande invloed gehad op de Nederlandse literatuur en de publieke opinie als Max Havelaar. Ook internationaal heeft het veel literaire en politieke invloed gehad.

De film Max Havelaar is een Nederlands-Indonesische speelfilm uit 1976 van Fons Rademakers. De hoofdrollen worden gespeeld door Peter Faber (Max Havelaar) en Sacha Bulthuis (Tine, zijn vrouw). Rutger Hauer vervult een bijrol. De film is grotendeels in Indonesië gedraaid, met steun van de Indonesische regering.

Let op: Dinsdag 4 februari: Vanwege de filmlengte gewijzigde aanvangstijd: 19:15 uur.

SPEELTIJDEN