Moed, storm en liefde
Regisseur: Klaas Bense - Nederland - 2018 - 1 uur 10 minuten

De documentaire Morisot van de Nederlandse documentairemaker Klaas Bense begint ermee dat hij op een veiling een schilderij koopt met de afbeelding van een vrouw. Achter op het schilderij staat de naam Berthe Morisot. De regisseur gaat op zoek naar de herkomst van dit onbekende schilderij en schetst aan de hand van zijn zoektocht een levendig en kleurrijk portret van het bewogen leven van de impressionistische kunstenares Berthe Morisot.

Morisot was de enige vrouw onder de grondleggers van het impressionisme, de vernieuwende kunststroming in de 19e-eeuw. Al op jonge leeftijd nam ze tekenlessen en zocht aansluiting met kunstenaars in haar tijd. Zij ontmoette de vrijgevochten kunstenaar Édouard Manet: een onmogelijke liefde. Terwijl haar mannelijke collega’s – Monet, Degas, Pissarro, Sisley en Renoir – wereldberoemde kunstenaars zijn geworden, bleef Berthe Morisot als schilder relatief onbekend. Ze was een moedige vrouw die sociale conventies doorbrak. Veel van de belemmeringen die zij als vrouw in de mannenwereld van de 19e-eeuw tegenkwam, zijn nog steeds actueel. Zoals het dilemma een keuze te moeten maken tussen carrière en gezin.
Voor de in de film geportretteerde jonge kunstenaars in het hedendaagse Parijs is het strijdbare leven van Berthe Morisot een bron van inspiratie. Daarmee is de film ook een hommage aan de kunstenares én vrouw Berthe.

SPEELTIJDEN