Omar is gewend om kogels te vermijden terwijl hij over de scheidingsmuur klimt om bij zijn geliefde Nadia te kunnen zijn. Aan de ene kant van de muur is hij een gevoelige jonge bakker, aan de andere kant een verzetsstrijder die voor moeilijke en levensbepalende keuzes komt te staan. In bezet Palestina bestaat geen eenvoudige liefde en geen eenvoudige oorlog. Wie vriend is en wie vijand hangt af van de omstandigheden.
Alweer een film over het conflict tussen Israël en Palestina? Maar dit is er wel een van Hany Abu-Assad, die in 2005 al bewees wat voor een uitzonderlijk begaafd verteller hij is met Paradise Now, een film over twee Palestijnse jongens die zich op een zelfmoordaanslag in Israël voorbereiden. Toen werd hij genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film én haalde hij bovendien een Gouden Globe zal binnen.
Ook met Omar, een volledig in Palestina gedraaide en met Palestijns geld gefinancierde liefdesromance en politieke thriller, bewijst Abu-Assad weer in grootse vorm te verkeren.
Zijn aandacht gaat in de eerste plaats uit naar de mensen en de keuzes die ze maken. Op het Filmfestival van Cannes 2013 kreeg Abu-Assad, geboren in Palestina, maar in 1980 naar Nederland gevlucht, de speciale juryprijs.