Een mix tussen droom en werkelijkheid
Regisseur: Ildikó Enyedi - Alexandra Borbély, Géza Morcsányi - Hongarije - 2017 - 1 uur 56 minuten

Dit Hongaarse licht absurdistische liefdesdrama won in Berlijn 2017 de Gouden Beer en nog veel meer prijzen. En wordt dus gezien als potentiële Oscarwinnaar. Nieuwkomer Mária, lichtelijk autistisch, is in een slachthuis verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. Door een toevallige gebeurtenis krijgt ze meer contact met slachthuisdirecteur Endre. Ze blijken letterlijk hetzelfde te dromen en komen steeds nader tot elkaar.

Mária is introvert, geobsedeerd door cijfers en ze neemt haar baan extreem serieus. Door haar gesloten persoonlijkheid wordt er over haar geroddeld en in de bedrijfskantine zit ze steevast alleen. De enige die met haar praat is haar baas Endre. Ondanks hun gesloten karakters leren ze elkaar steeds beter kennen en hun relatie en de manier waarop ze in het leven staan verandert, als ze overdag hun dromen samen na beginnen te spelen.

Regisseur Ildikó Enyedi maakt het haar publiek niet altijd gemakkelijk. De filmmaker wisselt voortdurend de schoonheid van de kleine details af met de ruwheid van het dagelijks leven. Daar hoort ook de gang van zaken in een abattoir bij. Zaken waarmee met name de vleeseter liever niet geconfronteerd wil worden, maar gelukkig worden schokkende handelingen ‘keurig’ buiten beeld gehouden.

SPEELTIJDEN